
Miten minusta tuli ammattijärjestäjä – ja mitä opin matkan varrella?
Feb 12, 2025Hei, ja tervetuloa Kotiflow Blogiin! Olen Satu, ammattijärjestäjä ja Kotiflow Akatemian perustaja. Autan kiireisiä äitejä löytämään pysyvän järjestyksen ja arjen sujuvuuden, jotta elämä ei kuluisi tavarakasojen hallitsemiseen.
Mutta tiesitkö, että järjestäminen on ollut intohimoni lapsesta asti? Ja että ennen kuin löysin oikean tavan järjestää kodin kestävästi, käytin siihen aivan liikaa aikaa – vain nähdäkseni, ettei järjestys pysynyt?
Järjestelyintoilija jo lapsena
Olen aina rakastanut järjestystä. Siisti ja selkeä tila on ollut mulle ehto keskittymiselle ja rauhalliselle mielelle. Muutoksen näkeminen on aina kiehtonut mua ja ollut osasyy siihen, miksi niin tykkään järjestää.
Kun muut lapset juoksivat pihalla leikkimässä, minä jäin usein vielä hetkeksi laittamaan tavaroita paikoilleen – tai järjestelin kavereiden huoneita samalla, kun leikimme. Kaikissa leikeissä parasta oli leikin “näyttämön rakentaminen”, ei niinkään itse leikki.
Kesäleireillä meidän tupamme voitti siisteyskisan monta kertaa. Muiden suuntaessa ulos, minä viikkasin peitot tarkasti, järjestin pöydällä olevat tavarat ja asettelin kengät suoriin riveihin. Sama jatkui koulussa ja harrastuskerhoissa, joissa olin aina ensimmäisenä siivoamassa tarvikekaappeja ja odotin innolla omaa luokan järjestäjävuoroani.
Kun järjestäminen alkoi viedä liikaa aikaa
Rakastin järjestämistä, mutta vuosien varrella aloin huomata, että se vei paljon aikaa – eikä lopputulos kestänyt.
Aina kun sain jonkin keskeisen tilan järjestykseen, se sotkeutui liian pian uudestaan, ja taas olin järjestämässä. Olin jatkuvasti siivoamassa, mutta en tajunnut, ettei niin tarvitsisi olla.
Tilanne kärjistyi, kun ostimme silloisen puolisoni kanssa ensimmäisen oman asunnon. Yhtäkkiä hallittavina eivät olleet vain omat tavarani, vaan myös yhteinen koti, työt, opinnot ja kaikki arjen pyörittämiseen liittyvä: pyykit, ruoanlaitto, pihanhoito ja harrastukset. Järjestämiseen ei enää ollutkaan loputtomasti aikaa – ja se turhautti.
Sitten tapahtui jotain, joka muutti elämäni.
Oivallus, joka muutti kaiken
Ennen kuin aloitin kodin perusteellisen raivaamisen, pysähdyin ensimmäistä kertaa miettimään kunnolla, millaista elämää haluan elää.
Kirjoitin ylös ajatuksiani – en vain kodista, vaan myös omasta hyvinvoinnistani, ihmissuhteista ja siitä, miltä tavallinen, onnellinen päivä elämässäni näyttäisi. Silloin en vielä tiennyt, kuinka merkittävää tämän tekeminen olisi.
Kun raivasin kotia, tein tiedostamattani tilaa unelmilleni. Pikkuhiljaa elämä alkoi muuttua – askeleen kerrallaan juuri siihen suuntaan, jota olin hiljaa mielessäni toivonut ja paperille kirjannut.
Erosin rakkaudettomasta suhteesta ja aloin rakentaa elämää, joka tuntui enemmän omalta. Muutin yhteen uuden puolisoni kanssa, ja nyt meillä on ihana 2,5-vuotias lapsi, omakotitalo ja rakas pieni koira.
Tunnen olevani onnellinen ja kiitollinen elämästä juuri tällä hetkellä.
Saan myös elää unelmaani yrittäjänä, auttaa muita äitejä saamaan arjestaan sujuvampaa ja kodistaan harmonisemman.
En kuitenkaan väitä, että kaikki elämässäni olisi täydellistä – tietyt epävarmuudet, pelot ja haasteet kuuluvat elämään, ja niitä tulee varmasti aina olemaan. Mutta ne suurimmat asiat, joihin en ollut tyytyväinen silloin – niihin olen löytänyt vastaukset, ja olen siitä varmasti kiitollinen koko loppuelämäni.
Äitiyslomalla kodinhoito loksahti kohdilleen
Odottaessani lastani ymmärsin vielä yhden kodinhoitoon liittyvän haasteen. Olimme aiemmin siivonneet lauantaisin taloamme useamman tunnin ajan, mutta pienen vauvan kanssa tämä ei enää olisi mahdollista – enkä suoraan sanottuna tykännyt siivouspäivistä silloinkaan.
Minusta viikonloppu (tai vapaapäivät) eivät ole siivoamista varten – vaan lepoa, palautumista ja elämästä nauttimista varten. Oli turhauttavaa käyttää yhteistä aikaa siihen.
Halusin säilyttää perussiisteyden, joten pilkoin työt viikonpäiville niin, että niihin kuluu enintään 20 minuuttia kerrallaan. Lisäksi kirjasin eri kuukausille harvemmin tehtävät työt, jotta nekin tulisivat hoidetuiksi.
Tämä yksinkertainen muutos teki arjesta kevyempää ja säästi valtavasti aikaa. Koti pysyi koko ajan siistinä, eikä ollut ollenkaan vaarallista, vaikka joku päivä jäisi välistä. Näihin alunperin "siivouslistoiksi" kutsumiini listoihin kirjasin kuitenkin myös esimerkiksi ruokatilauksen tekemisen ja muita kodinhoitoon liittyviä töitä, minkä vuoksi muutin nimen kuvaavammin "Kodinhoitolistoiksi".
Kun jaoin listat somessa, niitä pyysi minulta yli 2 500 ihmistä. Olen myös räätälöinyt niitä henkilökohtaisesti asiakkaideni kanssa sopimaan paremmin heidän elämäntilanteisiinsa, ja saanut ihanaa palautetta siitä, kuinka paljon arki on helpottunut niiden avulla.
Kodinhoitolistat voit ladata maksutta täältä https://satu-terho.mykajabi.com/kodinhoitolistat
Miksi Kotiflow?
Perustin Kotiflow’n, koska haluan auttaa sinua välttämään ne samat sudenkuopat, joihin itse aikoinani putosin ja tietysti siksi, että halusin tehdä ammattijärjestäjän työstä itselleni täysipäiväisen ammatin.
Tavoitteeni on auttaa sinua löytämään pysyvä järjestys – ilman, että käytät siihen loputtomasti aikaa. Yksinkertaistamaan elämää ja rakentamaan terveen tavarasuhteen, jossa sinä olet täysin ohjaksissa, eikä toisinpäin.
Täällä blogissa jaan käytännön vinkkejä, inspiraatiota ja oppeja, joilla saat kotisi pysyvään järjestykseen ja vapautettua aikaasi muuhun – kodinhoidon ajankäyttöä järkevöittämällä, tehtäviä jakamalla ja tarpeettomasta eroon hankkiutumalla.
Olet oikeassa paikassa, jos haluat tehdä kodistasi selkeämmän ja arjestasi sujuvamman.
"Muista, että olipa sun kodin tavaratilanne mikä tahansa, sun kodista voi tulla juuri niin kaunis ja toimiva kuin mistä sä haaveilet. Kaikki lähtee siitä, että pilkot projektin pienempiin, hallittaviin askeliin ja keksityt niihin – ja, jos haluat niin siinä mä voin auttaa sua. Mä uskon suhun, ja tiedän, että sä onnistut!"
Rakkaudella: Satu, Kotiflow Akatemia